Tapeter er for alvor kommet ind i varmen igen, når det gælder om at indrette hjem og kontorer. Og tapeter i dag er en langt mere mangfoldig affære, end det var tilfældet tidligere, hvor man ikke havde mulighed for at fremstille tapeter med store motivflader. Tidligere var man mere henvist til striber, arabeskmotiver og andet. Det er alt sammen stadig på mode, men dertil kommer så, at vi kan trykke tapeter med motiver, som er helt anderledes naturtro eller kunstneriske i deres udtryk.

Tapetet har rødder langt tilbage i historien. I de gamle slotte var forløberen for tapeter de store gobeliner. Vævede tøjflader med motiver, som både var smukke at se på, og som kunne medvirke til at holde kulden væk. De gamle huse var med deres tykke stenvægge kolde og uindbydende i årets kolde måneder, og gobelinerne var med til at gøre det hele lidt mere udholdeligt.

Siden blev der lavet egentligt tapeter til at dekorere væggene med. Enten af stof, der blev monteret i listerammer og som udgjorde en vægflade, eller senere af papir, som først blev hånddekoreret og siden trykt.

Tapeterne er kommet tilbage

I en årrække har tapeterne ført en lidt tilbagetrukket tilværelse. Der var tapet på de fleste vægge op til 1970’erne, hvorefter vi begyndte at fjerne tapeterne og i stedet male vores vægge. Men nu er tapet tilbage for fuld skrue igen. Og med god grund, for man kan få rigtig mange flotte tapeter. Både med egentlige motiver, så man kan lave en stor fototapetvæg, og med mere stilistiske motiver, så man kan skabe det miljø og de motiver, som man mener, er de rigtige for det rum, tapetet skal beklæde.

Et tapet kan bryde en måske lidt ensartet farveholdning i et hjem eller i en virksomhed. Det er nemt at male alting hvidt, så man uden problemer kan sætte møbler og tæpper til en væg, men man kan få en meget mere varieret og spændende indretning, hvis man også bruger tapet på en lidt kreativ måde.

Brug for eksempel et tapet fra photwall.dk til at skabe en naturlig stemning i dit hjem. Dekorer for eksempel en væg i entreen med et junglemotiv og vis dine gæster, at her bor et naturinteresseret og kreativt menneske, som holder af det grønne. Tilsvarende kan du i køkken og stue vælge tapeter med motiver, der kan understrege stemningen i disse rum.

Et hav af motiver

Hvis man vælger at dekorere sit hjem med tapeter, er der et næsten uendeligt antal motiver at vælge imellem. Og i modsætning til tidligere kan man vælge på nettet, hvilket gør det langt mere fleksibelt at få valgt det motiv, som det skal være. Man kan for eksempel vælge mellem forskellige overkategorier som Planter, Skov og Landskaber og inden for hver kategori så se det fulde udvalg af forskellige undermotiver. Tidligere måtte man nøjes med det, man kunne se i det tapetkatalog, som man fik udleveret i tapetforretningen. På nettet har man altså langt flere valgmuligheder og kan sammenligne alle farvenuancer – og virtuelt lave prøvetapetseringer, så man kan se, hvordan et konkrete motiv vil tage sig ud i ens lejlighed.

Ud over naturtemaer af forskellig art kan man selvfølgelig også i dag få tapeter med abstrakte motiver, klassiske mønstre og ensfarvede. På den måde bliver det at arbejde med tapet en totalt fleksibel måde at dekorere sit hjem på.

Et tapet har desuden den store fordel, at det er relativt nemt at skifte. Bliver man træt af at se på en Henry Heerup’sk jungle, ja så er det forholdsvis nemt at ændre tapetet til et andet motiv. Man skal derfor ikke være så bange for at vælge et motiv, som man ved, at man måske bliver træt af efter et stykke tid. Eksperimenter med stærke farver, skæve motiver eller noget helt tredje – når stemningen skifter, er det nemt at vælge et nyt motiv og så tapetsere væggen med det.