Ifølge en undersøgelse udført af Epinion for Arbejdernes Landsbank, har hver tredje voksne dansker ikke et budget for deres privatøkonomi. Kigger vi nærmere på årets sidste måned er det kun hver femte dansker, der lægger et budget for julen. Det er naturligvis aldrig for sent at komme i gang, og du kan undgå uforudsete regninger, når du lægger et budget. På den måde kan du spare penge, som du kan nyde til fritidsaktiviteter, ferie, shopping og andet sjov. Nedenfor kan du læse vores guide til at lægge et budget.

Trin 1 – Dan et overblik over dine udgifter

Mange mænd og kvinder lider af såkaldt finansfobi, som er frygt for at tjekke ens bankkonto. Når du lægger et budget, er det nødvendigt at tjekke din konto, som det første skridt på vejen til en sund privatøkonomi. Kig på dine udgifter for det seneste års tid og skriv ned hvor meget du betaler for din el, mobiltelefon, internet, indkøb og så videre. Det er vigtigt at du får det hele med. Hvis du for eksempel spiller på online casino med free spins og/eller rigtige penge, skal du også notere det. Den information hjælper dig med at lægge en plan så du kan blive ved med at spille på nettet.

Trin 2 – Dan et overblik over dine indtægter

Det er naturligvis også vigtigt at du danner et overblik over de penge, som tikker ind på din konto. Her skal du notere de penge, som du får ind på din konto hver måned. Det kan være løn, boligstøtte, børnepenge og andre indtægter.

Brug et skema til at lægge dit budget

Internettet er fyldt op med mange forskellige budgetskemaer. Når du søger efter et budgetskema i en søgemaskine, vil du blive mødt af en lang række forskellige løsninger. Dermed er der nærmest med garanti et skema, som passer til dig.

Du kan naturligvis også skabe din egen struktur. Under faste udgifter kan du dele det op i kategorier som bolig, udgifter til bolig (forbrug), udgifter til bilen, telefon, TV, internet, forsikring, børn, opsparing, lån, og andet. Derudover er der også de variable udgifter med fornøjelser, husholdning, tøj og personlig pleje samt diverse.

Det er vigtigt at fremhæve at der ikke findes en rigtig eller forkert metode. Det handler om at du finder frem til det, som passer dig bedst.

Husk at tjekke dit budget med jævne mellemrum

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt at du tjekker dit budget med jævne mellemrum. Der er ingen der forventer at du rammer plet fra dag et eller i det første forsøg. Det gælder især, hvis det er første gang at du lægger et budget. Derfor anbefales det at du tjekker dit budget igen om en måneds tid og ser hvordan det går med det hele.

Husk at du ikke må være for hård ved dig selv. Undgå at få dårlig samvittighed over at have brugt flere penge end forventet. Det handler om kontinuerlige forbedringer, og det at du gør en aktiv indsats for at lægge et budget og at følge det er allerede et skridt i den rette retning.